Sunday, 21 August 2011

CINTA SEBELUM BERNIKAH

PENDAPAT YUSOF QARDAWI MENGENAINYA.

Beliau ingin menegaskan bahawa apa yg sering saya katakan saya tidak mempersetujui bercinta sebelum berkahwin kerana cara seperti ini dikhutiri akan  terjebak ke dalam syubhat . rujuk kitab wanita dalam fiqh al-Qardawi.
kata beliau lagi, ramai orang mula bercinta dengan cara yang tidak benar seperti bercouple, melalui percakapan telefon dengan bicara yang sia-sia, ia sering kali dilakukan oleh anak-anak muda ketika bosan atau mempunyai masa yang terluang.
bercouple melalui telefon ini kadang-kadang disambut oleh remaja puteri dan ini biasanya berlaku didalam rumah  tanpa disedari dan difikirkan akibatnya baaik si remaja atau ibu dan bapanya. awalnya memang cuba-cuba lama kelamaan menjadi ketagihan. awalnya sekadar suka-suka tetapi akhirnya menjadi serius,.ini perlu dielakkan.
sms,chatting,panggilan telefon, dan bermacam-macam lagi bentuk fitnah, komunikasi tanpa urusan antara lelaki dan perempuan merupakan jalan-jalan menghampiri zina. Ini juga merupakan jalan-jalan menuju yang mendekatkan diri kepada zina.

No comments:

Post a Comment